Підприємством виробляється олія соняшникова, нерафінована та не виморожена згідно ДСТУ 4492:2005 «Олія соняшникова. Технічні умові»
Олія соняшникова добувається з насіння соняшнику, складноцвітого – однорічної рослини Helianthus annus сімейства compositac.» Олія соняшникова відноситься до жирних олій насіння. Воно складається із складної суміші різних трігліцерідов і деякої кількості вільних жирних кислот і всіляких не жирових речовин.
Олію соняшникову нерафіновану, не виморожену першого ґатунку застосовують для харчових і технічних цілей. Олія соняшникова другого ґатунку прямує лише на промислову переробку.
Застосування у харчових цілях:
- безпосередньо в їжу;
- як вихідна сировина для здобуття олії соняшникової гідратованої, рафінованої і дезодорованої, яка у свою чергу використовується:
- для приготування харчових продуктів (консервів, майонезу, у хлібопекарських виробах, тощо);
- як рідка фаза у складі жирової основи при виробництві твердих харчових жирів, твердих і м’яких маргаринів;
- як сировина для здобуття саломасів харчових різних марок, кондитерських і кулінарних харчових жирів.
Застосування у технічних цілях:
- як сировина для розщеплювання з метою здобуття гліцерину та жирних кислот;
- як вихідна сировина для здобуття олії соняшникової рафінованої, яка у свою чергу використовуються:
- як сировина для здобуття саломасів технічних для введення в жирову суміш при приготуванні миючих засобів;
- як сировина для виробництва змащувальних мастил;
- як сировина для виробництва деяких видів оліфи.
Характеристика:
У 100 г нерафінованої соняшникової олії в середньому міститься:
- калорії — 898 ккал.
- білки — 0 г;
- жири — 99,8 г;
- вуглеводи — 0 г.
Енергетична цінність (калорійність) на 100 г продукту: 3761 кДж (899 ккал) ДСТУ 4492: 2005.
Строк та умови зберігання
Зберігати при температурі від плюс 10°С до плюс 25°С і відносній вологості повітря не більше 85%. Гарантійний строк придатності – 4 місяці.
Не містить ГМО. Може містити сліди алергену.
Чим корисна соняшникова олія
Поживні властивості соняшникової олії залежать від способу її виробництва. Нерафінована олія містить вітамін А, важливий для обміну речовин в організмі та імунної системи; вітамін D, що потрібен кісткам; вітаміни групи В, що забезпечують функціонування нервової та серцево-судинної системи. Усі соняшникові олії містять вітамін Е — жиророзчинну речовину, яка стимулює діяльність клітин та гальмує процеси старіння.
Насіння соняшнику
Сировиною для виробництва є насіння соняшнику, що відповідає вимогам ДСТУ 4694:2006. Насіння надходить на підприємство автомобільним транспортом і приймаються по заліковій вазі залежно від засміченості та вологості. Вологе насіння піддається сушінню на підприємстві. Від сміття очищується на сепараційному устаткуванні.
Підприємство може поставляти олію 1 і 2 ґатунку. Відвантаження здійснюється спеціалізованим автомобільним транспортом підприємства або замовника наливом. Можливе відвантаження у флексі-танки або залізничні цистерни.