Соняшникова олія

Підприємством виробляється олія соняшникова, нерафінована та не виморожена згідно ДСТУ 4492:2005 «Олія соняшникова. Технічні умові»

Олія соняшникова добувається з насіння соняшнику, складноцвітого – однорічної рослини Helianthus annus  сімейства compositac.» Олія соняшникова відноситься до жирних олій насіння. Воно складається із складної суміші різних трігліцерідов і деякої кількості вільних жирних кислот і всіляких не жирових речовин.

Олію соняшникову  нерафіновану, не виморожену першого ґатунку застосовують для харчових і технічних цілей. Олія соняшникова другого ґатунку прямує лише на промислову переробку.

Застосування у харчових цілях:

  • безпосередньо в їжу;
  • як вихідна сировина для здобуття олії соняшникової гідратованої, рафінованої і дезодорованої, яка у свою чергу використовується:
    • для приготування харчових продуктів (консервів, майонезу, у хлібопекарських виробах, тощо);
    • як рідка фаза у складі жирової основи при виробництві твердих харчових жирів, твердих і м’яких маргаринів;
    • як сировина для здобуття саломасів  харчових різних марок, кондитерських і кулінарних харчових жирів.

Застосування у технічних цілях:

  • як сировина для розщеплювання з метою здобуття гліцерину та жирних кислот;
  • як вихідна сировина для здобуття олії соняшникової рафінованої, яка у свою чергу використовуються:
  • як сировина для здобуття саломасів технічних для введення в жирову суміш при приготуванні миючих засобів;
  • як сировина для виробництва змащувальних мастил;
  • як сировина для виробництва деяких  видів оліфи.

Характеристика:

 У 100 г нерафінованої соняшникової олії в середньому міститься:

  • калорії — 898 ккал.
  • білки — 0 г;
  • жири — 99,8 г;
  • вуглеводи — 0 г.

Енергетична цінність (калорійність) на 100 г продукту: 3761 кДж (899 ккал) ДСТУ 4492: 2005.

Строк та умови зберігання

Зберігати при температурі від плюс 10°С до плюс 25°С і відносній вологості повітря не більше 85%. Гарантійний строк придатності – 4 місяці.

Не містить ГМО. Може містити сліди алергену.

Чим корисна соняшникова олія

Поживні властивості соняшникової олії залежать від способу її виробництва. Нерафінована олія містить вітамін А, важливий для обміну речовин в організмі та імунної системи; вітамін D, що потрібен кісткам; вітаміни групи В, що забезпечують функціонування нервової та серцево-судинної системи. Усі соняшникові олії містять вітамін Е — жиророзчинну речовину, яка стимулює діяльність клітин та гальмує процеси старіння.

Насіння соняшнику

Сировиною для виробництва є  насіння соняшнику, що відповідає вимогам ДСТУ 4694:2006. Насіння надходить на підприємство автомобільним транспортом і приймаються по заліковій вазі залежно від засміченості та вологості. Вологе насіння піддається сушінню на підприємстві. Від сміття очищується на сепараційному устаткуванні.

Підприємство може поставляти олію 1 і 2 ґатунку. Відвантаження здійснюється спеціалізованим автомобільним транспортом підприємства або замовника наливом. Можливе відвантаження у флексі-танки або залізничні цистерни.

Прокрутити вгору