Ріпакова олія

Підприємством виробляється олія ріпакова нерафінована першого та другого ґатунку згідно по ДСТУ 8175:2015 «Олія ріпакова. Технічні умові». Олія ріпакова добувається з насіння ріпаку.

Ріпак є однією з найбільш цінних і перспективних культур в загальносвітовому виробництві рослинних олій. Це культура з високою олійністю (до 45%). Ріпаку відводять важливу роль як джерелу харчового рослинного масла, а також як сировині для отримання технічних продуктів, а саме, виробництва метилових і етилових кислот ріпакової олії (або БІОДИЗЕЛЯ).

Традиційно використовується як харчова олія, що пов’язано з переважанням в його складі моно-ненасичених кислот олеїнового рядуі незначним вмістом ди – та три-ненасичених, від чого зменшується окислення і збільшується термін придатності. У той же час переробка ріпакової олії пов’язана зі складнощами, зважаючи на необхідність виведення з нього фосфоліпідів, вільних жирних кислот, пігментів групи хлорофілу і сполуки сірки.

Ріпакова олія містить вітамін E і багато ненасичених жирних кислот: полі ненасичені кислоти (лінолева кислота — Омега 6, ліноленова кислота — Омега 3) і моно ненасичені кислоти (олеїнова кислота — Омега 9).

Харчова ріпакова олія має приємний горіховий аромат і характерний смак, а її колір може бути від жовтого до коричневого. Призначена для приготування різних страв (салатів, кондитерських виробів, консервування, для смаження) та виробництва харчових продуктів.

Для харчових цілей використовується насіння ріпаку з вмістом ерукової кислоти не більше 2% і глюкозінулатов – 3%. Згідно з галузевим стандартом України ДСТУ 46.072 на ріпакову олію, для харчових цілей можуть використовуватися нерафінована олія вищого і першого сортів, а також рафінована, не дезодорована і рафінована дезодорована з місткістю ерукової кислоти не більше 5% і сірки не більше 6 мг/кг.

Промислову  ріпакову олію використовують у виробництві мастил для двигунів.

Характеристика:

 У 100 г нерафінованої ріпакової олії в середньому міститься:

  • білки — 0 г;
  • жири — 92 г;
  • вуглеводи — 0 г.

Енергетична цінність (калорійність) на 100 г продукту: 3404 кДж (828 ккал)

Строк та умови зберігання

Зберігати при температурі від плюс 10°С до плюс 25°С і відносній вологості повітря не більше 85%. Гарантійний строк придатності – 4 місяці.

Не містить ГМО. Може містити сліди алергену.

Підприємство може поставляти олію 1 і 2 ґатунку. Відвантажується спеціалізованим автомобільним транспортом підприємства або замовника наливом. Можливе відвантаження у флексі-танки або залізничні цистерни.

Відомості про продукт, що надаються споживачу, зазначені у відповідній етикетці, яка може на його вимогу надаватися разом з товарними накладними при постачанні продукції. Етикетка є маркуванням відповідної партії згідно з вимогами нормативної документації України та ЄС для харчової продукції та кормів.

Прокрутити вгору