Підприємством виробляється шрот соняшниковий тостований згідно ДСТУ 4638:2006 “Шрот соняшниковий. Технічні умови”.
Шротом соняшниковим є твердий продукт, що отримується разом з соняшниковою олією при екстракції після попереднього пресування і додаткової волого-теплової обробки насіння соняшнику.
Шрот соняшниковий застосується на корм всім видам сільськогосподарських тварин і птиць або в чистому вигляді, або як складова частина до комбікормів.
Відвантаження здійснюється насипом у спеціалізованому автомобільному транспорті підприємства або замовника. Можливе відвантаження в контейнери типу 1СС або спеціалізовані залізничні вагони (хопери).
Шрот містить вітаміни В і Е, холін, біотин, пантеноловую кислоту, фосфор, калій, клітковину, білки і багато інших речовин. Застосовується на кормові цілі тварин, птахів, риб. Використовується в чистому вигляді, а також в якості добавки в комбікорми. Один кілограм шроту — це 10,43 МДж обмінної енергії, близько 270 г протеїну, 230 г клітковини і 14 г ліпідів.
Термін придатності:
3 місяці зберігання в приміщенні, оснащеному припливно-витяжною системою вентиляції, добре вентильованому, сухому, чистому, без шкідників та хлібних запасів, захищеному від прямих сонячних променів та інших джерел тепла, при постійному перемішуванні. Перед зберіганням і відправкою шрот повинен бути охолодженим до температури не більше 35 і не менше 5 ˚C при вологості 70% і температурі навколишнього середовища, що становить 30 ˚C.
Насіння соняшнику
Сировиною для виробництва є насіння соняшнику, що відповідає вимогам ДСТУ 4694:2006. Насіння надходить на підприємство автомобільним транспортом і приймаються по заліковій вазі залежно від засміченості та вологості. Вологе насіння піддається сушінню на підприємстві. Від сміття очищується на сепараційному устаткуванні.