Шрот соєвий – твердий продукт, що отримується при екстракції насіння сої разом з соєвою олією після попереднього лепесткування і додаткової волого-теплової обробки.
Шрот соєвий тостований згідно ДСТУ 4230:2000 застосується на корм всім видам сільськогосподарських тварин і птиць або в чистому вигляді, або як складова частина до комбікормів.
На виробництво харчових продуктів використовується шрот соєвий харчовий ДСТУ 4593. Шрот соєвий харчовий – сировина для подальшої переробки: на виробництво борошна соєвого харчового, на виробництво харчового соєвого текстурату, а також як самостійний комерційний продукт. Він відпускається в якості сировини на підприємства по виробництву соєвих білкових продуктів.
Відвантаження здійснюється насипом спеціалізованим автомобільним транспортом підприємства або замовника. Можливе відвантаження в контейнери типа 1СС або спеціалізовані залізничні вагони (хопери).
Шрот соєвий містить велику кількість легкозасвоюваного протеїну (до 50%), а також лізин, фосфор, вітаміни групи В і Е. Вживання цієї добавки в складі комбікорму збагачує організм тварин незамінними амінокислотами: триптофаном, гістидином, метіоніном.
Термін зберігання:
Зберігати соєвий шрот можна насипом або в мішках, які складаються штабелями на палетах на деякій відстані від підлоги. При зберіганні насипом відбувається його регулярне перемішування. Властивості соєвого шроту зберігаються максимально повно, якщо для зберігання використовують сухі приміщення з контрольованою вологістю, обладнані примусовою системою вентиляції, які пройшли дезінфекцію. При зберіганні слід уникати прямого впливу сонячних променів на продукт. Термін зберігання соєвого шроту залежить від способу зберігання: Гарантийний строк зберігання. — 3 місяці.
Насіння сої
Сировиною для виробництва є насіння сої, що відповідає вимогам ДСТУ 4964:2008. Насіння надходить на підприємство автомобільним транспортом і приймаються по заліковій вазі залежно від засміченості та вологості. Вологе насіння піддається сушінню. Від сміття очищується на сепараційному устаткуванні.